نه به خشونت علیه سالمندان!
سالمندان در بسیاری از نقاط جهان،در معرض بدرفتاری و استثمار قرار دارند. گرچه بدفتاری با سالمندان عموماً در تمامی نقاط دنیا اتفاق میافتد، لیکن این پدیده در جوامع کمتر توسعه یافته به خاطر فقر و محدودیت های فراوان دیگر، بیشتر به چشم می خورد. بسیاری از سالمندان در این گونه جوامع با مشکلات جسمی و نارسایی های مربوط به سلامت روبه رو هستند. همین امر باعث می شود تا برخورد با سالمندان در موارد زیادی برای آنها آزاردهنده، و آنگونه است که از آن به عنوان «سوءرفتار»یاد می کنند.
بد رفتاری با سالمندان یک پدیده جدید نیست، هرچند که واکنش های رسمی به آن در بسیاری از کشورها، هنوز در مراحل ابتدایی خود قرار دارد. در حال حاضر توجه به مسئله خشونت علیه سالمندان، بازتابی جهانی از نگرانی بین المللی در مورد حقوق بشر، برابری جنسیتی، خشونت خانگی و سالخوردگی جمعیت در نظر صنعتی شدن در کنار دیگر تحولات اجتماعی و اقتصادی زمینه ی از بین رفتن الگوهای وابستگی بین نسل های مختلف خانواده را به همراه آورده واغلب دشواری های عاطفی و مالکیتی زیادی را برای سالمندان ایجاد نموده است. ساختارهای خانوادگی و اجتماعی که پیش از این در بسیاری از کشورهای در حال توسعه از نسل سالمندان حمایت می نمود، اغلب به علت تغییرات سریع اقتصادی و اجتماعی، ضعیف شده و یا به طور کامل از بین رفته است. جایگزینی سالمندانی که در موقعیت سرپرست خانواده محسوب می شوند و محروم کردن آنها از استقلال شان با نام محبت به آنها، در بسیاری از کشورهای برخوردار از بنیان خانواده گسترده و حس بسیار قوی خانواده دوستی،جزء رفتارهای فرهنگی متداول می باشد. چنین رفتار زیاد از حد محافظه کار آنها که ممکن است فرد سالمند را مطرود، افسرده و بی روحیه کند، انواعی از سوء رفتارها در قبال سالمندان محسوب می شود.
چه عواملی بر بد رفتاری با سالمندان تاثیر می گذارد؟
از مهم ترین عوامل موثر بر خشونت علیه سالمندان میتوان به احساس محرومیت نسبی، مواجهه با خشونت، شکاف نسلی، سرمایه اجتماعی، نظارت اجتماعی، ، دینداری و متغیرهای زمینه ای نظیر؛ جنس، سن،وضعیت تأهل قومیت،پایگاه اقتصادی-اجتماعی(شغل، تحصیلات، درآمد{سالمند و خانواده})، بعد خانوده، تنظیمات زندگی، بیماری، وضعیت بیمه اشاره کرد.
پیشگیری از پدیده سالمندآزاری
از مهمترین راهکارهای جلوگیری از سالمندآزاری میتوان به مناسب سازی فضای زندگی سالمندان اشاره کرد. همچنین از دیگر موضوعات مهم در این زمینه آموزش اعضای خانواده برای مراقبت و رفتار با سالمند است. گسترش پدیده سالمندآزاری و نیاز آنها به حمایتهای اجتماعی لزوم توجه همگانی را برای رفع این معضل میطلبد. توجه به مشکلات معیشتی آنها، لزوم توجه به برنامههای رفاهی و مراقبتی در خصوص سالمندان و آموزش مراقبت از سالمندان در سطوح مختلف آموزشی، همه و همه مواردی است که کمک شایانی به کمتر شدن آسیبهای روحی و جسمی به سالمندان خواهد بود.