راهکارهایی برای رهایی از وزوزگوش
وزوز گوش به صورت درك صداهایی توصیف مـی شـود کـه در یک یا هر دو گوش یا داخل سر انسان بدون محرك شنوایی خـارجی ایجاد می شود،گاهی وزوز گوش در حدی شدید است که بر کیفیت زندگی تاثیر می گذارد وباعث اختلال در خواب، شغل و مشکلات روحـی و روانـی مـی شـود.
گاهی صدای وزوز در گوش حالت مداوم دارد ولی در بعضی افراد بصورت منقطع شنیده می شود همچنین وزوز گوش با فرکانسهای مختلف به شکلهای متفاوت مثلاً صدای ناله ممتد،جیغ ، فریاد و یا حالت سوت مانند شنیده می شود. وزوز گوش می تواند در یک گوش یا در هر دو گوش شنیده شود.
علل وزوز گوش:
-اصوات شدید ناگهانی(مثل صدای شلیک گلوله یا ترقه)
-قرارگیری طولانی مدت در معرض اصوات بلند(ترافیک مستمر،محیط کاری پر سرو صدا وموسیقی بلند)
-دسته ای از بیماری های گوش خارجی،میانی و داخلی وعصب گوش
-در اکثر موارد به علت آسیب به اعصاب مویی و افزایش فعالیت آن در گوش داخلی(در حلزون گوش) ایجاد می شود
– تجمع بیش ازحدمواد ترشحی گوش خارجی و انسداد راه گوش
-سفت شدن و به هم چسبیدن استخوانچه های گوش میانی که به بیماری اتواسکلرزو معروف است
-حساسیت
-فشارخون بالایا پایین
-تومور
-دیابت
-مشکلات تیروئید
-آسیب به سر وگردن(مثلا ضربه به گوش)
-داروهایی مثل ضد التهاب ها، آنتی بیوتیک ها آرامبخش ها، داروهای ضدافسردگی و آسپرین
-اضطراب
-بیماری های عصبی
– چربی خون بالا
درمان:
در بسیاری ازموارد ممکن است وزوزگوش درمان اختصاصی نداشته باشدولی فرد مبتلا باید توسط متخصص گوش و حلق و بینی ویزیت شود تا درابتدا مواردی که درمان اختصاصی دارد شناسایی و درمان شوند. شناسایی علل وزوزگوش ممکن است مستلزم انجام آزمایشات فراوان، تستهای تعادلی و گرفتن عکسهای رادیولوژیک باشد.
درمان شامل سه جز می باشد:1.دارودرمانی2.استفاده از وسایل پوششگر وسمعک3.مشاوره و روان درمانی
1- داروها به ندرت ممکن است در کنترل وزوز گوش مؤثر باشد.
2-براي گروهی از افراد که به همراه وزوزگوش، کم شنوايی نيز دارند استفاده از سمعک بهترين وسيله برای پوشش صدای وزوز است و نسبت به دستگاههای مولد نويز و پوششگر ارجحيت دارد.
براي آن دسته از افراد که امکان استفاده از سمعک وجود ندارد و يا کم شنوايی آنها در حدی نيست که لازم باشد از سمعک استفاده کنند از وسايل پوششگر و مولد نويز استفاده می شود. تجويز سمعک و وسايل پوششگر توسط شنوايی شناس و متناسب با ويژگيهای فردی هر بيمار تنظيم مي شود.
وسايل پوششگر شبيه به سمعک هستند و اصوات خاصی را توليد می کنند تا فرد با وزوز خود سازگار شود. هر چه اين وسايل مدت زمان بيشتری مورد استفاده قرار گيرند فرد رضايت بيشتری را کسب می کند. نويز توليد شده از اين تجهيزات به قدری عالی است که هيچگونه احساس ناراحتی برای فرد ايجاد نمی شود.
3. وزوز باعث توليد احساس رنجش، اضطراب و يا استرس، انزوا، خستگی و بی خوابی می شود و اين عوامل نيز به نوبه خود باعث توجه بيشتر فرد به وزوز می گردد. مشاوره و روان درمانی کمک موثری در جهت آرامش فرد می کند. بهبود سبک زندگی، فعاليت بدنی مناسب، مبارزه با افسردگی، خواب مناسب و آرامش تاثير زيادی بر روی وزوز دارند.
توصیه هایی برای رهایی یا کاهش وزوزگوش:
1.سعی کنید اطلاعات خود درباره وزوزگوش را بالا ببرید تا ترس ونگرانی شما درباره وزوز کاهش یابد.سپس سعی کنید وزوز خود را نادیده بگیرید و از عواملی که وزوزگوش را در شما تشدید می کنند دوری کنید.از استرس واضطراب دوری کنید چرا که استرس باعث تشدید وزوز می شود.هرگاه وزوز را نادیده بگیرید دیگر شما را اذیت نمی کند زیرا،مغز به آن عادت کرده وشما احساس راحتی بیشتری خواهید داشت.
2.از قرار گرفتن در محیط های ساکت پرهیز کنید.
3.هنگام خواب یک موزیک ملایم گوش کنید.
4.از مصرف زیاد نوشیدنی های حاوی کافئین و استعمال دخانیات خودداری نمایید.
5.گوش دادن به صداي پمپ آکواريوم، فن، پنکه، دستگاه بخورو همچنين نوار کاست يا سی دی حاوی اصوات طبيعی (امواج دريا، باران، رودخانه و…) در پوشش وزوز بسيار موثر هستند.
6. تمرین ها ی تمرکزوتمدداعصاب میتواندباعث کنترل بیشتر شما روی عضلات و گردش بهتر خون در بدن شما بشود . این تمرینها در بعضی بیماران از شدت وزوز گوش می کاهد.
7.مصرف مکمل های غذایی مانند ویتامینE-A-Bو روی
8.کاهش در مصرف نمک رژیم غذایی(مصرف بیش از حد نمک باعث گرفتگی عروق و هم چنین بر هم خوردن تعادل املاح درون مایع گوش می شود. این اختلالات ممکن است باعث ایجاد وزوز شوند)