دلایل اهمیت بهداشت دهان در سالمندان
بهداشت دهان در سالمندان:
جمعیت جهان بهسرعت در حال سالمندشدن است. افزایش خدمات بهداشتیدرمانی و کاهش مرگومیر را میتوان یکی از مهمترین دلایل سالمندی جمعیت دانست. بهداشت دهان و دندان بخش جداییناپذیر از سلامت عمومی فرد است و تمام جنبههای زندگی فردی، اجتماعی و روانی افراد و بهویژه سالمندان را تحت تأثیر قرار میدهد.
دلایل اهمیت رعایت بهداشت دهان ودندان:
سلامت دهان و دندان بر روی جسم و روان افراد مستقیماً تأثیر میگذارد.
ضعف در بهداشت دهان و دندان نقش بزرگی در کیفیت زندگی سالمندان و تندرستی آنها ایفا میکند. تعاملات اجتماعی، نوع رژیم غذایی، وزن افراد، چگونگی گفتار، ظاهر افراد و توانایی غذاخوردن، همگی تحت تأثیر سلامت دهان و دندان قرار میگیرد و نهتنها فرد سالمند، بلکه مراقبان و اطرافیان آنها هم درگیر آن میشوند.
مطالعات نشان دادهاند بهداشت دهان و دندان ضعیف در جمعیت سالمندان میتواند منجر به تهدیدهایی از جمله کمآبی بدن، بیماریهای قلبی، عفونت مفاصل، پنومونی و سوءتغذیه شود. همچنین در افرادی که مشکلات دهانی و دندانی فراوانی دارند، احتمال ابتلا به اختلالات متابولیک بیشتر است. سالمندانی که مشکلات دهان و دندان شدیدتری داشتند، فشار خون بالاتری نیز داشتند.
مهم ترین کار دندان ها جویدن غذا است. اگر غذا به خوبی جویده شود هضم غذا راحت تر و مشکلات گوارشی کمتر خواهد بود.
با رعایت بهداشت دهان ودندان، از عفونت لثه پیشگیری خواهد شد. این عفونت ها از اهمیت زیادی برخوردارند،چرا که فقط به لثه و دندان محدود نمی شوند و ممکن است از طریق خون به سایر قسمت های بدن مانند قلب برسند وسبب آسیب به آن شوند.
عوامل تاثیرگذار در سلامت دهان ودندان:
دلایل مرتبط با وضعیت دهان و دندان سالمندان متعدد و گوناگون است. دلایلی همچون نبود انگیزه کافی برای مراقبت از دندانها، فراموشی فرد، ناتوانی در انجام کارهای فردی و روزانه، فقر مالی و همچنین استفاده همزمان از چندین دارو که بر روی فیزیولوژی طبیعی غدد و سلولهای دستگاه دهان و دندان و میزان بزاق فرد تأثیر سوء دارد و میتواند باعث ضعف در سلامت دهان و دندان سالمندان شود. با افزایش سن، میزان سلامت دهان در سالمندان کاهش مییابد و برعکس هر اندازه سن سالمندان پایینتر باشد، وضعیت سلامت دهان و دندان آنها بهتر است. وضعیت سلامت دهان و دندان در مردان سالمند بهتر و رضایتبخشتر از زنان سالمند است. زنان در طول زندگی خود با شرایط روانی و جسمی دشواری روبهرو میشوند که این شرایط تأثیر بسیاری بر سلامت دهان و دندان آنها میگذارد. طبق تحقیقات صورت گرفته میتوان چنین نتیجه گرفت که هرچه سطح سواد بالاتر باشد، افراد وضعیت سلامت دهان و دندان مناسبتری دارند.
چگونه باید از دندان ها مراقبت کرد؟
در صورت پوسیدگی دندان، هرچه سریعتر برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید؛ حتی اگر فکر می کنید هیچ مشکلی ندارید، سالی یک بار به دندانپزشک مراجعه نمایید.
روزی یک بار با استفاده از نخ دندان،سطح بین دندان ها را تمیز نمایید.
حداقل روزی دو بار مسواک بزنید.
سعی کنید هر چند وقت یکبار مسواک خود را تعویض نمایید.
پس از مسواک لثه های خود را ماساژ دهید.